20110716

Semalam ge kursus Imam

Assalammualaikum korunk... *xjwb dosa :p

Pertamanya dikesempatan ini, aku nak ucap salam nisfu syaaban buat semua...
X lama lagi Ramadha, nak puasa dah an... Rejab pulak dah lepas... Pejam celik pejam celik... dari bayi yg merangkak, kini dah dewasa punya akal utk berfikir, punya hati utk merasa... pelbagai kurnia yg x terhingga Allah kurniakan pada kita... Tapi bertapa kurang nya kita bersyukur... Apa yg kita sumbangkan pada agama... Hinggakan hari yg terbaik seperti hati ini... berapa ramai yg ingat Allah, brapa ramai yg lihat n baca surat cinta Allah, brapa ramai yg bermuhasabah, brapa ramai yg luangkan hari ni utk btau Allah yg kita sangat bersyukur dengan pemberian, kurniaan, pertolongan Dia n macam2 lagi... brapa ramai walaupun x sempat nak ge surau bersama jemaah, tapi dalam hati berkata seperti ini:

"Ya Allah... Alhamdulillah... tengkiu ye tuhan... Kau banyak beri nikmat pada aku yg hina ini, walaupun aku sering lupa mengingatiMu... Mohon Kau bimbing aku n pelihara aku dari kesesatan"

Kalau cerita agama, cerita tentang nak wujudkan negara Islam... Wah! Dia lah hero... org itu salah... org ini salah... tapi sendiri x sediakan diri ke rumah Allah or korban diri utk agama... Xpe la 2... Kita senyum je... n Doakan utk kebaikan ummat Muhammad saw... Tetap bersangka baik, jgn benci menbenci ye... dan jg hati yg kecik dalam diri kita, sebab kalau baik hati ni, Insyallah semua perbuatan kita dipelihara Allah dari keburukan... Amin...

Baik... Aku nak share pasal kursus imam yg aku pergi semalam... anjuran pihak Masjid Al-Hasanah Bandar Baru Bangi, atau nama famesnya masjid hijau... haha... Setiap surau kat area bangi nih ada wakil2 dia utk join kursus ni... Aku lak mewakili surau Al-Amin seksyen 8... Haha mesti ada yg pelik... cane aku leh jadi wakil utk surau ni... :p aku pon pelik... hehe... x pe la... 2 Allah punye keje...

Actually kursus ni ada 2 sesi... which is semalam n sabtu minggu depan... rm10 hinggit je bayarnye... n aku syorkan kat semua tempat diMalaysia wat kursus ni... sebab ramai yg x de ilmu ni.. :)

Hurm... Coppp!!! satu soalan... Bilakah kali terakhir kita belajar tentang solat? Apa?!! Tadika...? So maknanya solat kita sekarang ngan budak tadika yg x sunat 2 sama je laaa...? adoai... malunya... Pas2 kita ngan muka temboknya ngaku lak kita ummat Muhammad SAW... Pas2 tunding jari, tunjuk org itu dan ini... so situasi ini pon timbol...

SITUASI di kedai makanan manusia:
Si Dollah berseluar pendek berkata kepada si Meon ber-singlet itam: "wei kau tgk minah 2, dah la x pakai tudung, hisap okok lak, bodoh apa la... mak bapak x ajar agama ke apa..."

Si Meon: "Dia anak yatim la adoi... hahahahaha"

Selang beberapa minit Si Meon berkata pulak: "wei kau tgk mamat 2 bertindik idung, telinga semua... haihs... dunia, dunia..."

Si Dollah: "Memang dari lahir mcm 2 la nye pun kan... hahahaha"

SITUASI di habitat manusia (tika Azan maghrib berkumandang):
Si Dollah n si Meon beradu tenaga berdengkur sapa lagi kuat... :p
Heee itulah warna warni kehidupan typical melayu zaman la ni... :) Moga kisah ringkas diatas dapat beri sedikit pengajaran utk kita muhasabah dan perbaiki diri (solat n iman) kita selalu... :)
Kalau kita ngaku ummat Muhammad SAW... Yok! kita bangkit cari n blajar2 ttg ilmu agama khasnye n dunia amnya... sebab Rasullullah SAW kata
"Solatlah kamu sepertimana kamu melihat aku bersolat" [Hadis riwayat Bukhari]
Mesti kita tertanya2, mana nak tgk Rasullullah solat, Dia dah x de... hee tapi jgn lupa... kan baginda ada sahabat2 yg selalu perhatikan dia n dah dicatatkan dalam buku hadis... so kerja kita la untuk blajar2... :) untuk kita semangat sikit cari ilmu... aku attachkan sabda nabi tentang menuntut ilmu...

  • "Kelebihan orang berilmu dari orang yang beribadah (yang bodoh) bagaikan kelebihan bulan pada malam purnama dari semua bintang-bintang yang lain" (HR.Abu Dawud, Tirmidzi,Nasa’i dan Ibnu Majah)
  • "Kelebihan orang berilmu dibandingkan dengan ‘abid (seorang ahli ibadah) adalah tujuh puluh derajat" (HR Ashbihaani)


Hahaha mesti korunk tgu bila nak share pasal kusus imam tadi... :p ok la... semalam yg sampaikan is Ustaz Haji Mohd Napiah & Ustaz Imam Supaat... pertamanya, syarat2 utk jadi imam is: kene islam, berakal, mumayyiz, lelaki n ada sorg je imam kat satu2 tempat.

Then keutamaan utk jadi imam is: baik bacaan Al-Quran (Al-Fatihah kene perfect), yg lebih alim @ faqih dlm agama, lebih tua n warak, tuan rumah lebih baik dari tetamu, bermukin lebih baik dari musaffir, imam yg dilantik n disukai para jemaah.

Haha yg best nye... cuba korunk pk kalau imam terbatal seperti terkentut... haaa cane2?

heee senang je... kalau batal masa ngah diri... cabut mic then pasangkan kat imam baru yg kamu nak lantik... then tarik die kedepan... tadaaa....

kalau batal masa rukuk lak
... jgn kuar terus ye... sian makmum... haha... x pe... iktidal dulu... then buat mcm diatas...

kalau batal time sujud lak
... jgn kuar dulu ye.... kalau x darah kuar dari idung makmum sebab sujud x bangun2 lak... duduk antara dua sujud dulu... then letakkan mic kat baju imam yg nak dilantik... lepas 2 si imam baru 2, jgn mengesot kedepan lak, sebab ngah duduk antara dua sujud an... tgu diri... then baru ke depan...

haaa si imam yg nak kuar tadi... leh je kuak saf makmum utk lalu... sebab kan x leh lalu depan org yg ngah solat... heee... so maknanya kalau x penuh ilmu didada.. x yah lah acah2 alim dok blakang imam... :p blajar dulu pandai2... :p

2 la serba sikit yg aku leh kongsikan utk post kali ini... hope korunk enjoy baca... heee... aku share sebab takut org cop kedekot ilmu lak... sory ayat x brapa nak tersusun... pening pale sikit... :p


p/s:
jgn pertikaikan salah n silap org... malam2 selak kain sendiri n taburkan segala buruk2 2 depan mata... pilih satu2... then ikut upaya n ilmu sendiri... buruk yg mana nak dibuang dulu... Insyallah pelahan-lahan buruk2 dalam kain 2 ilang... :p

jgn berangan nak ada negara Islam kalau diri sendiri x usaha utk perbaiki agama dalam diri...







4 comments:

Miss Huda said...

ilmu yg sgt bermanfaat :)

terbaekkkkkk :P

ridz_scheme said...

tq 4 reading dis post... :) sharing is caring... :p

Admin said...

salam....mintak izin nak share ye..boley tak?

ridz_scheme said...

:) silakan...